Църквата почита днес Св. мъченик Георги Софийски Нови.  Той се родил

...
Църквата почита днес Св. мъченик Георги Софийски Нови.  Той се родил
Коментари Харесай

Почитаме св. мъченик Георги Софийски Нови

Църквата уважава през днешния ден Св. мъченик Георги Софийски Нови. 

Той се родил от родители българи Димитър и Сара в градеца Кратово, Македония. След като бил теоретичен да чете и написа, той усвоил занаята златарство. Като останал без татко, красивият и интелигентен младеж бил заставен да избяга в огромния град София, тъй като на турците било по-лесно в дребния град да го вземат принудително в своята религия и в еничерската армия. Но и тук завистливото око на турците скоро разкрило редките качества на неговата външна и вътрешна хубост, по тази причина те изпратили при него един собствен книжник сякаш с поръчка, а в действителност да поведе диалог с него по въпросите на вярата. Георги, въпреки да бил единствено на 18 години, със своите умни въпроси и отговори заставил своя клиент да млъкне компрометиран. Тогава турчинът се върнал при ония, които го изпратили, и споделил, че този човек е рисков за мохамеданството и принудително би трябвало да бъде потурчен. 

Съдията повикал Георги сякаш за поръчка. Като го видял, той бил изумен от неговата изключителна хубост. Отново почнал диалог за вярата и младият християнин добре съумял, от една страна, да отбрани своята религия, а от друга – неопровержимо да потвърди тъмнотата на мохамеданството. Присъстващите турци мощно се озлобили и отвели Георги в пандиза. Свещеникът, в чийто дом св. Георги обитавал и при който се изповядвал, съумял да се добере до него, с цел да му вдъхне неотстъпчивост в изповедничеството.

Когато втори и финален път бил извикан пред съда, мъченикът по този начин се защитил с доказателства от двете вери, че кадията не го намерил отговорен в нищо, обаче не бил в положението да го отбрани от своите разярени единоверци, заради което го дал в техни ръце. Тогава те повели Георги към градската стъгда, гдето запалили огромен огън, в който хвърлили мъченика с вързани ръце. Когато връзките изгорели и ръцете се освободили, той почнал да се кръсти и да се моли, като най-после споделил: " Господи Иисусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си! " Тогава един разгневен турчин го блъснал по главата с едно дърво и той паднал мъртъв.

Това станало на 11 февруари 1515 година.

Колкото и да се стараели турците да изгорят на прахуляк тялото му, това не им се удало: дървата изгаряли, а тялото оставало цяло! През нощта някой от християните скрито донесъл тялото на мъченика в античната черква " Св. Марина " (тя се намирала в двора на днешната Софийска митрополия), гдето и го погребали тържествено, откакто получили благосклонното позволение на кадията. Служба му съставил някой още в антично време, а житието му било формирано от софийския духовник " поп Пею ", чието име останало в акростиха на канона и в чийто дом обитавал св. Георги. Както свидетелства житиеписецът на св. страдалец Николай Софийски, Матей Граматик, след някое време светите мощи на мъченика Георги били сложени в някоя от софийските църкви (може би същата " Св. Марина " ) за общонародно поклонение. Сега не се знае къде се намират те. Една част от тях в този момент се съхранява в Драгалевския манастир " Св. Богородица ", а друга - в Рилския манастир.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР